Een zuinig energielabel kan bij de verkoop van een woning duizenden euro’s schelen. Gemiddeld leveren huizen met een hogere milieuscore 2 procent meer op dan vergelijkbare woningen met een lager label

Onderzoek energielabel

Data-onderzoeker voor de woningmarkt Calcasa onderzocht voor het eerst het verband tussen de prijs waarvoor een huis wordt verkocht en het energielabel. Bij een gemiddelde woningwaarde staat dat gelijk aan circa € 6000,-. Eerder waren wegens gebrek aan huizen met geschikte energielabels geen goede vergelijkingen mogelijk, maar sinds 2015 is een energielabel verplicht bij woningverkoop.

Voordeel energiezuinige labels

Energielabels lopen van A, wat staat voor zeer energiezuinig, tot G, wat staat voor uiterst energieverspillend. Calcasa berekende dat als een woning twee labels voorsprong heeft op een vergelijkbaar huis, dat 2,8 procent in de verkoopprijs scheelt. Bij een verbetering van drie stappen of meer loopt dat op tot 3,6 procent, oftewel € 10.700,- bij een gemiddelde verkoopprijs.

De Nederlandse overheid streeft naar zo veel mogelijk woningen met ten minste energielabel B. Zeewolde scoort op dat vlak het beste. Van alle gelabelde woningen in de Flevolandse gemeente heeft bijna twee derde een energielabel A of B. Zwijndrecht doet het met 14 procent het slechtst, aldus Calcasa.

Bron: Vastgoedmarkt

Jouw energielabel

Gemiddeld leveren huizen met een hogere milieuscore 2 procent meer op. Bij een woning van bijvoorbeeld € 250.000,- levert dit al €5.000,- op. Wil jij weten welk energielabel jouw huis heeft? Check de link: Jouw energielabel