vuist-op-tafel

Zo maak je bezwaar tegen de WOZ waarde van jouw woning

Onlangs heb je als huiseigenaar de WOZ-beschikking ontvangen. Hierin staat een schatting van de marktwaarde van je huis op 1 januari van het voorgaande jaar. Op basis van deze waarde worden een aantal belastingen geheven, waaronder de onroerende zaakbelasting en de gemeentelijke belastingen zoals waterschapsbelasting en rioolheffingen.

Omdat het om een schatting gaat, klopt de waarde die de gemeente geeft lang niet altijd. Het loont dan ook om bezwaar aan te tekenen.

Je kan dit op verschillende manieren doen. Belangrijk is dat je bezwaar binnen zes weken na dagtekening ingediend is.

WOZ bureau
Je kunt voor je bezwaar een WOZ-bureau raadplegen. Zij werken op basis van no-cure-no-pay en verdienen aan de vergoedingen die de gemeente wettelijk moet betalen als zij de WOZ-waarde te hoog heeft ingeschat.

Zelf bezwaar indienen
Achterop het formulier dat je ontvangt staan de te volgen stappen. Vaak kan dat via de site van de gemeente, waar met een paar klikken alles kan worden ingevuld. Veel gemeentes organiseren speciale WOZ-dagen, waar mensen hun vragen direct kunnen stellen.

Waar moet je opletten?
Een goede voorbereiding is belangrijk.

 • Tip 1

  Kijk eerst goed naar de gegevens die in de brief van de gemeente staan. Kloppen de genoemde oppervlakte en de grootte van je huis wel? Zijn de referentiewoningen ook echt vergelijkbaar? Enig houvast biedt de eind vorig jaar opgezette site www.wozwaardeloket.nl, waarop de WOZ-waarden van alle woningen staan. Helaas wel veelal per 1 januari 2015. Maar als je ziet dat jouw woning even hoog gewaardeerd wordt als de grotere en beter afgewerkte woning van jouw buurman, is dat wel een argument om de WOZ-waarde omlaag te krijgen.

 • Tip 2

  Zoek betere referentiepanden. De Consumentenbond raadt aan via www.miljoenhuizen.nl eerst te zoeken naar huizen in de buurt en vervolgens via www.kadaster.nl de verkoopinformatie op te zoeken.

 • Tip 3

  Zoek naar redenen die je huis minder waard ‘maken’. Denk hierbij aan woninggebreken en achterstallig onderhoud. Je kunt ook een taxatierapport laten opstellen. De gemeente vergoedt deze kosten tot een maximum van €242, maar alleen als ze het bezwaar honoreert. Voorwaarde voor de vergoeding van deze en andere kosten is wel dat je er in het bezwaarschrift om vraagt.

 • Tip 4

  Gebruik voorbeeldbrieven. Op de website van de Consumentenbond vind je bruikbare brieven die je alleen nog hoeft aan te passen.

 • Tip 5

  Ben je van plan je huis dit jaar te verkopen? Het klinkt misschien onlogisch, maar maak dan bezwaar tegen een te lage WOZ waarde. Kopers gebruiken de WOZ waarde vaak wanneer ze een bod uitbrengen.

  (En koper ….schakel een aankoopmakelaar in vanaf de 2e bezichtiging.

Bron: Telegraaf, Consumentenbond