Op welke manier wordt de vraagprijs vastgesteld?

Je huis past bij een periode in je leven, tot het moment dat er een nieuwe begint. Dan wil je ruimer of compacter, eenvoudiger of juist luxer, landelijk of toch centraler wonen. Kijkend naar een nieuwe plek die beter aansluit bij wat gaat komen, ontstaat de vraag hoe verkopen wij ons huis en wat is de beste vraagprijs?

Een goede vraagprijs wordt bepaald door een 3-tal factoren;

  1. Kerngegevens omtrent het huis
  2. Marktwaarde
  3. Persoonlijke situatie

Kerngegevens; zijn vaststaande gegevens

De waarde van je huis wordt grotendeels bepaald door locatie, omvang van het perceel, inhoud van de woning, de afwerking en de staat van onderhoud. Vooral het afwerkingsniveau van de badkamer en de keuken, de ouderdom van de technische apparatuur, isolerende maatregelen en de inrichting van de tuin bepalen een groot deel van de vraagprijs. Allemaal vaststaande gegevens dus.

Wat wel fluctueert is de marktwaarde van het huis.

Marktwaarde; vraag en aanbod

Zo is er op dit moment sprake van een verkopersmarkt; een markt waarin de verkoper een behoorlijke macht wordt toegekend. Door de sterk toenemende vraag naar woningen sturen de kopers zelf de prijzen op. Vandaar dat in Nederland huizen in zo’n 20% van de gevallen voor de vraagprijs of daarboven worden verkocht. In de Randstad ligt dit percentage zelfs nog veel hoger. Het risico van het niet kunnen verkopen in deze markt is nauwelijks aanwezig.

In de database van de NVM staan alle via NVM makelaars verkochte woningen geregistreerd. Dat wil zeggen met alle kenmerken en gerealiseerde transactieprijzen. Zo weten makelaars van huizen in een bepaalde wijk en/of plaats  hoe lang ze te koop staan, hoe snel ze zijn verkocht en wat het verschil tussen de vraag – en verkoopprijs is. Deze informatie delen we graag, vraag een gratis informatiegesprek aan.

En last but not least;

Persoonlijke situatie

Je huis kan er nog zo mooi bij staan en de markt kan nog zo gunstig voor je zijn, toch blijft jouw persoonlijke situatie het belangrijkste aspect in het bepalen van de vraagprijs.

Wat is je financiële situatie? Is er sprake van een restschuld? (of staat je huis onder water). Waar wil je wonen? En hoe snel? Allemaal essentiële vragen. Hoewel wij met liefde er verschillende rapporten op los laten, uiteindelijk is er maar 1 die de vraagprijs bepaalt en dat ben Jij.