energielabel

Als je je huis gaat verkopen ben je verplicht om bij de overdracht een energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

 

wat is een energielabel?

Dit label geeft informatie over de energiezuinigheid  van je huis en over de mogelijkheden om deze te verbeteren. Het label is verdeeld in klassen lopend van A tot G. Bij labelklasse  A zijn er weinig verbetermogelijkheden, bij G veel. Het label  is tot 10 jaar na afgifte geldig.

Indien je het energielabel niet aanlevert, kun je een boete ontvangen die op kan lopen tot € 405 euro. Vraag het hier aan: www.energielabelvoorwoningen.nl .

 

voorlopige energielabel

Begin 2015 hebben alle huiseigenaren van de rijksoverheid een voorlopig energielabel gekregen. Je kunt het voorlopige label van je woning checken op: www.zoekuwenergielabel.nl

Dit voorlopige energielabel is bedoeld om huiseigenaren hiermee bekend te maken en om ze te stimuleren om een definitief label aan te vragen. Om dit te bepalen is gebruikgemaakt van verschillende openbare gegevens, zoals het type en het bouwjaar van het huis, en van onderzoeksgegevens over de energiezuinigheid van vergelijkbare woningen.

Niet elk huis heeft een energielabel nodig. Zo is dit niet nodig bij een monumentaal erkend pand. Meer informatie hierover vind je op www.rijksoverheid.nl.

 

energie prestatie advies EPA

Officieel hoef je het energielabel pas bij overdracht te overhandigen, maar in de praktijk zullen kopers tijdens hun zoektocht naar een huis al willen weten wat het label is. Vraag het daarom bij het te koop zetten van je woning al aan. De aanvraag kan via de officiële website: www.energielabelvoorwoningen.nl.

Een EPA is een energieprestatieadvies  dat specifiek op een bepaalde woning is afgesteld. Een onafhankelijk komt je huis hiervoor inspecteren. Het advies dat je ontvangt is dus op maat gemaakt. Afgestemd op jouw huis. Dit in tegenstelling tot het energielabel, waar gebruik wordt gemaakt van verschillende openbare gegevens. Bij het energielabel wordt ook een aantal energiebesparende adviezen gegeven. Maar deze lijst bestaat uit een aantal standaardmaatregelen die de woning energiezuiniger maken. Deze lijst wordt  dus niet specifiek voor de woning opgesteld.

Ben je benieuwd welke energie besparende maatregelen voor jou interessant kunnen zijn kijk dan op www.verbeteruwhuis.nl.