politie

Check de boetes voor oversluiten hypotheek

Banken houden zich niet altijd aan de maximale boete die zij mogen rekenen voor een vervroegde aflossing van een hypotheek. Deze conclusie publiceerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een aantal dagen geleden.

Met de huidige lage rentestand kan het aantrekkelijk zijn je hypotheek over te sluiten of vervroegd af te lossen. Hiervoor betaal je doorgaans een vergoeding aan je bank . Sinds 14 juli 2016 is de hoogte van deze boete vastgelegd in een nieuwe Europese regelgeving (MCD). Hierin staat beschreven dat de boete niet hoger mag zijn dan het financiële nadeel voor de geldverstrekker. Ook moeten banken hun klanten uitleggen hoe de vergoeding is berekend.

Hoe hoog de bedragen zijn die banken te veel rekenen, of om welke banken het gaat, maakt de AFM niet bekend. Maar dat er teveel is berekend is een feit. Daarom komt de toezichthouder deze week met een leidraad hoe banken de berekening moeten uitvoeren.

Geld retour?
De banken hebben toegezegd de leidraad van de AFM te zullen gebruiken. Ook hebben de vier grote banken al aan de Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB) laten weten dat ze een deel van de teveel betaalde vergoeding zullen retourneren. Voor alle duidelijkheid het gaat hier dus alleen om vervroegde aflossingen of een hypotheek oversluiting na 14 juli 2016.

De AFM gaat erop toezien dat aanbieders zich houden aan de regels.

Wat kan je zelf doen?
Om na te kunnen gaan of de boete die je hebt betaald op de juiste manier berekend is kun je de volgende checklist en het stappenplan van de AFM raadplegen.

Bron: NOS, EH, AFM