te koop

Aantal woningverkopen daalt voor het eerst in 5 jaar

Voor het eerst in vijf jaar daalt in Nederland het aantal woningverkopen; te hoge prijzen en te weinig aanbod zijn volgens makelaarsvereniging NVM de boosdoeners. Dit meldde de NVM gisteren tijdens de presentatie van haar jaarcijfers over de huizenmarkt. Het laatste kwartaal van 2017 brak alle records in de woningmarkt.

Leuk verkopen
Niet alleen daalde het aantal verkopen met 6%. Ook stegen de huizenprijzen met gemiddeld 9,1%. Op dit moment kost een gemiddelde woning € 269.000. En woningen gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank. Interessant om te vermelden is dat 17 procent van de woningen voor precies de vraagprijs verkocht werden. En maar liefst 28% van de woningen werden zelfs boven de vraagprijs verkocht. Deze daling is zichtbaar bij alle woningtypen.

Ook de verkoopsnelheid was het afgelopen jaar spectaculair. Stond een huis vorig jaar nog gemiddeld 76 dagen te koop. Het afgelopen kwartaal is dit gedaald naar 52 dagen. Dit is allemaal leuk als je je huis verkoopt, maar wat betekent dit voor de koper?

Een huis kopen wordt steeds uitdagender
Het afgelopen kwartaal stonden er 36 procent minder huizen te koop dan een jaar geleden: een kleine 60.000 huizen. Ter vergelijking, in 2012 hadden nog meer dan 175.000 huizen een bord voor de deur. Vooral huizen die minder dan 200.000 euro kosten zijn steeds moeilijker te vinden. Op dit moment kunnen kopers gemiddeld uit maar vier gelijkwaardige huizen kiezen. In steden zoals Amsterdam en Groningen is dit zelfs twee. Meer kans maken mensen die in Den Helder of het Noordoosten van de provincie Groningen willen wonen. Daar valt te kiezen uit gemiddeld 10 woningen in dezelfde categorie.

Meer nieuwbouwwoningen
Verlichting voor de koper is er dit jaar nog niet meteen te verwachten volgens de NVM. In 2018 zal het tekort aan woningen zelfs een piek bereiken van 200 duizend woningen. De bouw van meer nieuwbouwwoningen kan dit tekort verkleinen.

Om als koper nu niet meteen ontmoedigd te raken adviseren wij het volgende; neem altijd een aankoopmakelaar mee naar de  2e bezichtiging en laat je vooral niet gek maken.

En overweeg je met Wonen in ons Huis te gaan verkopen dan geven wij jou graag alle informatie die je nodig hebt, via een gratis informatiegesprek.

Bron: NVM, NOS.nl